Hemijski piling

Hemijski piling predstavlja vrstu tretmana koji se sastoji od ubrzane eksfolijacije, ljuštenja, površinskih slojeva kože. To je kontrolisana hemijska povreda koja uzrokuje stimulaciju kože.

Eksfolijacija kože ima odličan efekat I kod problematične adolescentne kože. Naime eksfolijacijom se čiste začepljene pore I redukuju bakterije koje izazivaju akne.

Hemijski pilinzi koriste se za rešavanje različitih promena na koži:

  • bore
  • prevencija starenja kože
  • proširene pore
  • akne I uklanjanje fleka od akni
  • hiperpigmentacija
  • ožiljci
  • strije

Postoji širok spektar hemijskih pilinga u zavisnosti od problema koji tretiramo I dubine delovanja pilinga. Što je piling dublji, dobijaju se bolji rezultati, vreme oporavka je duže I potreban je manji broj tretmana.

Mogu se koristiti:

● povrsinski pilinzi

● srednje duboki pilinzi – TCA (trihlorsircetna kiselina)

Stručno osoblje odlučuje koji će se hemijski piling primeniti za postizanje najboljih rezultata.

Hemijski pilinzi mogu se kombinovati I sa drugim procedurama, u zavinosti od potrebe kože, odnosno željenih rezultata.

Vrste hemijskog pilinga

  • Hemijski piling voćnim kiselinama
  • Hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom TCA piling
  • Hemijski piling voćnim kiselinama

Tretmani voćnim kiselinama namenjeni su klijentima koji žele brzo i efikasno poboljšanje teksture, boje i izgleda kože. Kombinacija AHA (alfa hidroksilna kiselina) i BHA (beta hidroksilna kiselina) u različitim koncentracijama daje maksimalne rezultate. Voćne kiseline dubinski čiste pore, vrše hemijski piling površinskog sloja kože i podstiču sintezu kolagena u dubljim slojevima, i kožu dubinski hidriraju.
AHA su prirodne kiseline koje se nalaze u hrani, pretežno u voću, mada ima ih i u mleku i šećeru. U AHA kiseline spadaju glikolna, mlečna, mandelična, jabučna i vinska kiselina. BHA kiseline čini salicilna kiselina.
AHA kiseline primenjuju se u tretmanima gde je potrebna hidratacija kože, obnavlja vlažnost i mekoća kože,stimuliše kolagen, vraća sjaj koži, uklanja bore, hiperpigmentacije, izjednačava ten i teksturu kože. AHA kiseline potpomažu orožalim ćelijama da nestanu sa lica, a mladoj, zdravoj koži da zablista. One povećavaju debljinu dubljih slojeva kože i na taj način je učvršćuju. Skidanje površinskog sloja kože BHA kiselinom primenjujemo kod aknozne kože, mitisera, pojačanog lučenja sebuma, čiščenja pora, što ih čini manjim.
Preporuka je uraditi seriju tretmana da bi se postigao ciljani rezultat.

Hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom TCA piling

Pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom predstavljaju srednje duboke pilinge.

Ovaj piling ima veliki potencijal kako za podmlađivanje kože, tako i za uklanjanje/smanjivanje ožiljaka od akni, proširenih pora I strija. TCA piling ostvaruje izuzetne rezultate u podmlađivanju prerano ostarele kože usled sunčevog zračenja, uklanjanju fleka i ujednačavanju tena. TCA pilinzi predstavljaju glavnu proceduru za ublažavanje i uklanjanje ožiljaka od akni, ali za dobar efekat neophodna je adekvatna tehnika izvođenja pilinga, koja podrazumeva jače tretiranje samih ožiljaka od zdrave kože i dovoljna koncentracija trihlorsirćetne kiseline. Takodje, neophodna je adekvatna kucna nega nakon tretmana u cilju dostizanja ocekivanih rezultata.

Koliko je potrebno tretmana uraditi radi postizanja optimalnih rezultata

Broj ponavljanja zavisi od rezultata koje želimo da postignemo. Ukoliko nam je cilj da očistimo kožu lica i podstaknemo njenu regeneraciju, dovoljan je samo jedan tretman hemijskim pilingom. Ukoliko želimo da uklonimo fleke i značajno redukujemo ožiljke od akni i strije, tretman je potrebno ponoviti 3-5 puta za pilinge srednje dubine.

Kada se rade hemijski pilinzi?

Površinski pilinzi, kao npr. pilinzi voćnim kiselinama u cilju ’’osvežavanja kože’’, uz blagu stimulaciju kolagena, mogu se primenjivati tokom cele godine. Srednje duboki pilinzi rade se tokom jeseni, zime i ranog proleća kada nije veliki intenzitet sunčevih zraka.

Tokom primene navedenih tretmana neophodna je kućna nega, za što bolje rezultate I brži oporavak kože.